dilluns, 4 de gener de 2010

'República TV: La Catalunya de la primera televisió', Francesc Canosa

República TV: La Catalunya de la primera televisió
Francesc Canosa Farran
Editorial Dux
1ª edició, octubre del 2009
Gènere: Història del periodisme
168 pàgines
ISBN: 978-84-936938-7-9

Molts anys abans que la televisió d'alta definició arribés a les nostres cases, hi va haver una època en què una part de la societat vivia pendent de les noves tecnologies de radiodifusió. Eren els anys 20, quan Barcelona era una ciutat convulsa on convivia gent benestant i conformista i joves inquiets que anhelaven el futur i intentaven elevar Catalunya a alguna cosa així com un imperi cultural. Ho diu el propi autor: "El futur es veu al paper, als diaris, els mitjans fan somiar un nou món esquitxat de realitats vistoses i en moviment".

I cita un article de la revista Ibèrica de 1924: "Cal fer possible la reproducció de grans escenes animades, amb perfecta fidelitat i fins i tot amb els seus propis colors, o també la radiodifusió a domicili dels films cinematogràfics". Barcelona viu una transformació, la ràdio comença a estendre's a poc a poc, però ara arriba també un nou mitjà d'informació i entreteniment: la televisió, que ja comença a donar els seus fruits als Estats Units. Un dels primers experiments cinematogràfics a Barcelona és el de Ricard Baños, que ja el 1908 col·loca una càmera sobre un tramvia que va des de plaça Catalunya fins a Gràcia, creant així un "tràveling inaudit per a una Barcelona amb aspiracions de viure endiumenjada eternament". És la ciutat que aspira a veure's a si mateixa a través d'un prisma de moviments i sons.

Barcelona és una barreja de vigies que veuen a la televisió una eina clau d'expansió de la catalanitat (periodistes, empresaris, polítics, artistes...), de joves emprenedors (alguna cosa així com aquesta ciutat dels prodigis d'Eduardo Mendoza) i gent que no acaba d'entendre com una pantalla pot recrear moviment imitant la vida mateixa.

Aquesta és la ciutat en la que ha posat el punt de mira Francesc Canosa i Farran, periodista i especialista d'aquesta època de la història del periodisme. República TV és el reflex d'una societat canviant, que viu a l'expectativa, però que veu com el seu gran projecte televisiu no pot arrencar a caminar sense passar per complexos filtres polítics, ja que no s'ha d'oblidar que malgrat que Catalunya lluitava per obrir-se al món, tota Espanya vivia sota la dictadura de Primo de Rivera. Tot un problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada