divendres, 25 de desembre de 2009

'La llum i el no-res', Antoni Clapés

La llum i el no-res
Antoni Clapés
Editorial Meteora
Gènere: Poesia
1ª edició, 2009
47 pàgines
ISBN: 9788495623881

El poemari es presenta com un crit des del no res: l'autor arrenca parlant de "Fondre's amb el poema -desaparèixer dins el text- ser (el) poema". Seguidament, ens assenyala que el poema és un "pensament en dubte que cerca mots on habitar". És a dir, el jo poètic es troba desubicat, perdut en el no res, en el silenci, "vorejant límits" i "abismant-se a l'inconegut".

El silenci és el punt d'arrencada de qualsevol trajecte vital, el mateix que el lloc de finalització. Ambdós, en el fons, mostren ser coincidents. El que hi ha al mig és precisament un buit existencial que acompanya a un jo poètic en permanent recerca. El poema, no obstant això, es revela com la possibilitat d'esquinçar el silenci, d'apropar-se a la llum.

Els més de trenta breus poemes que componen aquesta obra són petitíssimes pinzellades de reflexions que van dibuixant l'imaginari del poeta. Les primeres són l'esperança de trobar llum, les últimes la consciència de la necessitat d'exiliar-se de l'escriptura. El no res, finalment, acaba imposant-se sempre sobre la llum.

Clapés presenta d'aquesta manera les seves inquietuds existencials, que són en el fons l'antic i etern binomi llum-foscor que han ocupat la ment de molts poetes. Ni Clapés és el primer ni, sens dubte, serà l'últim. Està bé, però, que cadascú digui la seva, sempre que tots els intents tinguin la força necessària. Els poemes del Clapés la tenen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada