dimecres, 30 de setembre de 2009

'Florència a la maleta', Anna Tomàs

Florència a la maleta
Anna Tomàs
Editorial: Estrella Polar
Col·lecció: Columna Jove
1ª edició, setembre de 2009
Gènere: Narrativa juvenil
117 pàgines
ISBN: 978-84-92790-50-0

L'Eva acaba d'arribar d'Erasmus a Florència. Ha trobat pis, s'ha comprat una bicicleta de segona mà i ha conegut a un grup de gent de diversos països. Ràpidament, el viatge es converteix en el que és característic d'un Erasmus: relacions, festes, música i, de tant en tant, estudiar.

No descobreixo res si dic que la literatura juvenil està experimentant una transformació. El que a priori s'escriu per a un públic jove acaba arribant a les mans dels adults. El cas de Florència a la maleta, novel·la debut d'Anna Tomàs, pot ser paradigmàtic del que dic. Acabo de llegir aquesta breu història sobre una universitària barcelonina que marxa d'Erasmus i m'ha quedat una sensació de pesar difícil d'explicar.

Anem per parts. Què es troba un noi o una noia de setze anys que llegeix aquesta novel·la? A més d'una història dinàmica, el que hi ha a Florència a la maleta és una incitació per a què els joves no perdin l'oportunitat de viure un Erasmus, experiència que, una vegada acabada, sempre comporta laments, immediata nostàlgia i recomanacions per a què cap estudiant no se la perdi. Però per als adults, aquí arriba el pesar, la novel·la és la prova palpable de què, si no t'has pujat en aquest tren, ja no l'agafaràs.

Si el lector adult sent el penediment de no haver fet un Erasmus, és que el mecanisme del llibre ha funcionat a la perfecció, ha transmès el que l'autora pretenia. El llibre explica una aventura real amb tocs de ficció que incita el lector, no només a llegir, sinó a viatjar, a anar a estudiar a l'estranger, a conèixer gent i un llarg etcètera. Per als joves lectors, la novel·la és l'oportunitat de prendre un petit aperitiu abans d'arribar a la universitat i acabar de decidir-se a marxar d'Erasmus. A mi, com a adult, em queda el penediment de no haver-ho fet, però la sensació d'haver-me apropat a aquesta aventura a través d'aquest llibre. Que bé poder viatjar llegint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada