dimarts, 7 de juliol de 2009

'Qui vam ser', Lolita Bosch

Qui vam ser
Lolita Bosch
Edicions 62
1ª edició, 2006
Gènere: Novel·la
96 pàgines
ISBN: 978-84-9787-203-4

Qui vam ser abans de trencar la relació sentimental que tant ha marcat una vida. Lolita Bosch parla en aquesta espècie de novel·la-collage d'aquesta ruptura, de quan G. i ella van deixar de ser la persona que van ser per convertir-se en el que queda: la desolació, el record, l'intent de tornar...

No és una novel·la romàntica escrita per una dona turmentada per una relació acabada, sinó un intent de literatura personal -i experimental, per què no- en la qual parlar d'unes sensacions viscudes. No sabem si la protagonista és una Lolita Bosch fictícia o real -la que escriu-, ni si G. realment va ser un xicot amb qui va compartir part de la seva vida.

Dèiem que no és exactament una novel·la, sinó un intent d'integrar diversos gèneres i subgèneres en una petita història. Un collage on podem trobar poemes aliens, fotografies on gairebé mai no hi ha persones, sinó la desolació més absoluta: el banc d'un parc on no hi ha ningú assegut, un vas tirat, bolcat i abandonat... a més, també està la narració directa de l'autora, que recorda més a un estil poètic que prosístic. És un relat lleuger on l'autora sembla posar-se a prova a si mateixa i on el lector potser acabi parant més atenció a la forma en la que està escrit que a la història en si mateixa (una ruptura amorosa que res d'especial no té).

La crítica va incloure Lolita Bosch en la Generació Nocilla, aquella nova ona d'escriptors joves -Ricardo Menéndez Salmón, Agustín Fernández Mallo... - que han aparegut en els últims anys amb ganes de donar un aire renovador a la narrativa actual. Potser no sigui Qui vam ser un llibre excel·lent, però un té la sospita que és el primer esglaó d'una escala literària que puja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada