dijous, 2 de juliol de 2009

'L'inici del capvespre', Júlia Costa

L'inici del capvespre
Júlia Costa
Editorial: Meteora
Colección: Papers de Fortuna
Gènere: Novel·la
1ª edició, febrer del 2009
198 pàgines
ISBN: 978-84-95623-77-5


Pep Baltrà és un personatge trasbalsat que no pot desvincular-se del seu passat. Es va criar en una zona suburbial de Barcelona durant la postguerra, concretament en les barraques de Montjuïc. Va tenir una infantesa poc afortunada, amb un padrastre aficionat a l'alcohol. La seva esposa té leucèmia i la seva filla Ana flirteja amb les drogues. Per a súmmum, el seu futur sembla mancar d'esperança. Per aquesta raó decideix prendre decisions dràstiques, encara que les conseqüències siguin tràgiques. Afortunadament per a ell, una antiga amiga, Emma, no està disposada a deixar que el Pep es destrueixi.

No és la primera vegada que Júlia Costa escriu sobre personatges marginats de la postguerra ni tampoc sobre els paisatges del districte barceloní de Sants-Montjuïc. Les antigues barraques de l'ara anomenada "muntanya màgica" de Barcelona eren un grup de cases amb camins sense asfaltar on vivien immigrants i gent sense massa recursos. El concepte d'immigració ha canviat, és clar, ja que abans els immigrants eren espanyols que venien del sud del país.

La pobresa dels barris de Sants-Montjuïc és un tema tocat per l'escriptor Francisco Candel, ja mort. No oblidem la seva famosa obra Donde la ciudad cambia su nombre, amb la que feia al·lusió a aquesta Barcelona desconeguda, pobra i plena de personatges tan peculiars com reals. Júlia Costa fa un exercici encomiable en voler rescatar aquesta ciutat misteriosa. Però no és aquesta una novel·la sobre la postguerra, sinó sobre la crisi i decadència d'un personatge que no és capaç d'oblidar el seu passat. Pep Baltrà té una carrera docent, ha publicat un llibre de poesia i té dues filles. Però no pot ser feliç.

L'inici del capvespre és una novel·la, no només de personatge, sinó de sagues familiars. Aquí és tan important el retrat que Costa fa del Pep Baltrà, com el que perfila de Nita -la mare del protagonista-, Ana -la seva filla- i de la resta de personatges que desfilen per aquestes pàgines. D'aquesta manera, l'autora recrea unes vivències que, encara que són ficció, no estan tan allunyades de la realitat que van sofrir moltes famílies en el passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada