dijous, 2 de juliol de 2009

'La mort a sis vint-i-cinc', Jordi Cervera

La mort a sis vint-i-cinc
Jordi Cervera
Editorial Edebé
1ª edició, març del 2009
Colecció: Periscopi
Premio Edebé de Literatura Juvenil
Gènere: Novel·la negra (de 12 a 16 anys)
280 pàgines
ISBN: 978-84-236-9574-4

Ray Barbosa ha fet una cistella de tres punts i li ha donat la Copa ULEB al DKV Joventut davant el Dynamo de Moscow. Mentre celebra el títol, un assassí a sou entra a casa seva i mata a la seva dona i fill. L’alegria del campionat es transforma ràpidament en tragèdia. L’inspector Joan Pons es posa a treballar per tal d’esbrinar qui està darrere del crim. Aquest es trobarà amb un retorçat pla que es portava anys gestant. La venjança és un plat que es serveix fred.

Sospito que escriure una novel·la negra juvenil ha de ser força difícil, perquè l’autor ha de muntar una història atractiva, suggerent, que suposi un esforç al jove lector per a què sàpiga qui és l’assassí abans de què acabi el llibre. Ha d’estar escrita d’una forma senzilla, que la prosa no sigui una trava al lector, però, alhora, que no hi hagin descuits, que la joventut del públic no estigui renyida amb la intel·ligència. Però no només això, perquè la literatura juvenil, des de fa anys, s’ha guanyat el favor del públic adult, motiu pel qual no s’ha d’oblidar que això dels gèneres per edats està cada cop més passat de moda.

Difícil ho ha tingut Jordi Cervera per a escriure aquesta novel·la i, a sobre, endur-se el Premi Edebé de Literatura Juvenil. La mort a sis vint-i-cinc enganxa des de les primeres pàgines i no deixa anar al lector fins el desenllaç. És una història ben construïda, amb personatges creïbles i el to adequat per a un públic ampli. Assistim, a més, al naixement d’un personatge amb vistes al futur: Carla Pons, filla de l’inspector que porta el cas i amb aspiracions policíaques, que protagonitzarà properes novel·les de l’autor. Esperem que sigui així perquè, de moment, la primera entrega deixa un excel·lent gust a la boca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada