divendres, 3 de juliol de 2009

'La mala dona', Marc Pastor

La mala dona
Marc Pastor
Editorial: La Magrana
1ª edició, juny del 2008
Gènere: Novel·la negra
249 pàgines
ISBN: 978-84-9867-217-6


A la Barcelona de principis del segle XX estan començant a desaparèixer una sèrie de nens. Ningú no ha vist res ni sap qui pot estar darrere d'aquests segrests, pel que comença a circular el rumor de l'existència d'un monstre o un vampir. L'inspector Corvo i el seu company Malsano estan entossudits a descobrir qui és el segrestador, malgrat que el seu superior l'insta diverses vegades que oblidi el cas. Pel que sembla, hi ha gent massa important implicada en una xarxa de prostitució de menors. Mentre els alts càrrecs del cos de policia insisteixen a desviar l'atenció i el Corvo busca el seu vampir, una estranya dona espera per caçar la seva següent víctima.

Marc Pastor recupera els fets reals que van mantenir alterats els ciutadans de Barcelona de principis de segle. Enriqueta Martí, la vampira del carrer Ponent, va segrestar i assassinar diversos nens i es va convertir així en un dels personatges més sanguinaris de la crònica negra barcelonina.

Escriptor i practicant, així podríem anomenar el Marc Pastor, ja que a més de ser una de les noves veus de la narrativa criminalística catalana treballa en la policia científica dels Mossos d'Esquadra. Potser per deformació professional, Pastor ha aprofitat la seva carrera per fer un salt a la literatura negra. Fruit d'això va néixer el 2008 La mala dona, publicat per La Magrana i que també s'ha traduït al castellà (RBA).

El Corvo encaixa perfectament amb aquest prototip d'investigadors que van de durs, que no dubten en colpejar dues vegades, que recorre als personatges més rars de la seva ciutat i que flirteja amb les prostitutes de Barcelona; és a dir, un nou Pepe Carvalho o un parent llunyà del detectiu d'Eduardo Mendoza.

La mala dona està ben estructurada, l'autor ha sabut mantenir la tensió fins al final, sense arribar a forçar les situacions per crear una trama massa retorçada. Percebo una extraordinària senzillesa en l'escriptura de manera que l'autor deixa a un costat els artificis literaris innecessaris i va directament al gra. Tanmateix, crec que l'autor podria haver aprofundit una mica més en la psicologia d'Enriqueta Martí i en tot el que l'envoltava. Marc Pastor tenia un arsenal de detalls per crear una atmosfera més macabra que, potser, haguessin ajudat a donar-li més força al personatge d'Enriqueta i alhora haguessin donat una dimensió més cruel als seus actes. Això ja és qüestió de preferències literàries.

Amb la seva segona novel·la, Marc Pastor ha demostrat que té talent per a la narrativa negra. Recuperarà Corvo per a una pròxima aventura o li portarà la vida per altres camins? Ho veurem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada