dijous, 9 de juliol de 2009

'Insòlit somni, insòlita veritat', Lolita Bosch

Insòlit somni, insòlita veritat
Lolita Bosch
Il·lustracions d'Elisenda Estrems
Editorial Empúries
1ª edició, 2007
Gènere: Aventures
87 pàgines
ISBN: 978-84-9787-215-7

Joaquín de la Cantolla és un mexicà nascut el 1829 amb la característica de què és un gran somiador. Dit d'una altra manera, un home peculiar que vol posar en pràctica algun dels somnis que ha tingut. L'últim: una segona Ciutat de Mèxic, però aquesta en l'aire, per sobre de la que ja existeix. S'imagina una altra ciutat sostinguda per globus aerostàtics, on la gent faci la seva vida normal i es tregui la contaminació amb una escombra. I és que Cantolla somia quan està adormit i quan està despert. Dedicarà la seva vida a dur a terme aquesta intrèpida aventura: preparar la polis flotant de Ciutat de Mèxic.

Insòlit somni, insòlita veritat és una simpàtica i enginyosa aventura d'un personatge peculiar que té algun dels trets innocents d'El principito. Té l'aparença d'un conte infantil, però en llegir-ho veiem que més que això, és un collage on s'ajunten dades històriques -ficcionades-, il·lustracions -magnífics dibuixos fets per Elisenda Estrems-, cronologies i, sobretot, imaginació i aventures. Tan bé s'ho passaran joves com adults.

Lolita Bosch té una forma d'escriure molt personal, un reconeix la seva prosa quan llegeix un parell de pàgines, i és un estil sobri, que demostra gran domini narratiu. Aquesta historieta curta és molt agradable de llegir. Acabem estimant aquest intrèpid Joaquín de la Cantolla i ens embarquem amb ell en cada viatge en globus que fa. Ens deixem endur així per una ciutat tan estimada per l'auotra. Ciutat de Mèxic es torna un personatge més perquè en aquest relat tan important és la caracterització de Cantolla, com la de la ciutat. Una lectura recomanable, és clar que sí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada