dijous, 2 de juliol de 2009

'Història de Barcelona', Jaume Sobrequés

Història de Barcelona
Jaume Sobrequés i Callicó
Editorial: Plaza & Janés
1ª edició, març del 2008
Gènere: Història
269 páginas
ISBN: 978-84-01-38717-3


Jaume Sobrequés i Callicó proposa amb aquest volum una breu -brevíssima- història de Barcelona. Des dels primers nuclis de població, l'arribada dels romans, la construcció de les muralles, les invasions morisques... fins als Jocs Olímpics, el Forum de les Cultures o la creació d'algunes universitats catalanes com la Ramon Llull, la Pompeu Fabra o la Internacional de Catalunya. És a dir, Barcelona des dels seus inicis més remots fins a la fets més recents.

Jaume Sobrequés ja avisa del difícil que resulta comprimir la història d'una ciutat com Barcelona a poc menys de 300 pàgines. Això té un aspecte positiu i un altre de negatiu. El bo és que et fas una lleugera idea del que ha estat Barcelona, sense necessitat d'avorrir-te amb massa dades històriques. El dolent és que és una història tan breu que quan el lector canvia de pàgina, ja han passat cent anys. El llibre està, en línies generals, bastant ben escrit, pel que segurament el lector ho podrà llegir com si fos una novel·la històrica.

Aquest llibre ha de servir, crec jo, per fer un petit tast de la història de Barcelona, per conèixer molt a grans trets quins han estat els episodis que s'han esdevingut a la ciutat comtal. Després, si el lector vol aprofundir en algun aspecte, l'autor ja li cita algunes referències bibliogràfiques perquè s'endinsi en el que vulgui.

Estem, que consti, davant d'una història de Barcelona, no d'Espanya ni de Catalunya. Això suposa que es passa molt per sobre per episodis tan fonamentals com el franquisme o l'arribada al poder de Felip V, entre d'altres. No sé si hagués estat més encertat escriure més pàgines o deixar-lo com està, però el que és indubtable és que el lector surt d'aquest llibre amb molts interrogants. Segurament aquestes llacunes s'haurien resolt amb notes a peu de pàgina.

Malgrat ser una història molt general i que es respira entre les seves pàgines una essència potser massa nacionalista per part de l'autor, l'obra resulta entretinguda i amena. Però probablement també insuficient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada