dimarts, 7 de juliol de 2009

'Gràcies per la propina', Ferran Torrent

Gràcies per la propina
Ferran Torrent
Editorial: Labutxaca, Oxford
1ª edició, 2007
Gènere: Novel·la
221 páginas
ISBN: 84-96863-12-3

En plena dictadura franquista una família es manté unida vivint segons les seves pròpies normes i intentant que la societat i altres situacions externes no canviïn el seu modus vivendi. Però que ningú no cregui que és una altra novel·la més sobre la Guerra Civil o sobre la postguerra.

Ferran Torres és ja un home i ens narra la seva vida, des que tenia nou anys i es va masturbar per primera vegada fins a la seva entrada en la vida adulta. Ferran viu amb el seu germà Pepín, els seus oncles Ramonet i Tomás i el seu avi. Ramonet és un home solter dedicat a cura de la casa i de la família; Tomás, també solter, és un faldiller que té com a lema "treballar per viure i no viure per treballar", així els ingressos de la família són cada vegada menors i es veuen obligats a vendre parcel·les de terreny; l'avi és un ancià batallador i liberal que mira de protegir els seus fills i néts mentre veu com el seu patrimoni va minvant. Després estan els dos germans inseparables, Pepín i Ferran; el primer més maco que el segon i més eixerit amb les dones, el que angoixa a Ferran.

Al voltant de la família, hi ha altres personatges curiosos i peculiars, com el soci de Tomás, Carraca, un home trasbalsat que no té més família que aquesta; també està Tono, amic íntim de Tomás i roig fins a la medul·la; i Fino, l'amo d'El Boquerón. Tots aquests personatges el que pretenen és gaudir del que tenen, carpe diem. Així, es diverteixen rient-se de l'Església, del NODO que precedeix les sessions de cinema, de la Guàrdia Civil... Els personatges estan tan ben configurats i la novel·la tan ben escrita, que un acaba per pertànyer a aquesta família i lamenta quan tanca l'última pàgina. El lector es riu amb les ocurrències de Tomás, les ensopegades de Ferran i les sortides de to de Carraca o Tono; a més, lamenta profundament les desgràcies que van sorgint, com la venda de terrenys.

La novel·la és el plantejament d'una família llibertària que l'únic que vol és viure atenent únicament a si mateixos, les amistats... De les obres de Ferran Torrent, aquesta és, sense cap dubte, la millor. És una obra meravellosa que deixa al lector amb ganes de més; quan acabada la lectura, queda encara el record i l'afecte d'haver seguit els passos d'aquesta família.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada