diumenge, 12 de juliol de 2009

'El secret dels Hoffman', Alejandro Palomas

El secret dels Hoffman
Alejandro Palomas
Editorial Columna
1ª edició, febrer de 2009
Gènere: Novel·la intimista
208 pàgines
ISBN: 978-84-664-1055-7


La Constança
acaba de morir. En el seu funeral es troben la seva filla, Martina; els seus néts, Verònica i Lluc, i el marit de la difunta, Rodolf Hoffman. Aquest ha tornat d'Argentina després que abandonés la seva família fa vint anys. Malgrat el problema d'incomunicació inicial i dels temes familiars que semblen intocables, tots els membres decideixen obrir algunes portes del passat per trobar el lloc que ocupen en el present. Però poc a poc s'adonaran que no n'hi ha prou amb llançar la mirada enrere, sinó que és fonamental que tots expressin els seus sentiments perquè cada un rebi l'ajuda que necessita els altres.

Després de llegir El secret dels Hoffman, finalista del Premi Ciudad de Torrevieja, un sospita que li cauran pedres a Alejandro Palomas. En primer lloc perquè tendeix a passar que les novel·les intimistes que guanyen o queden finalistes de premis literaris comercials ja compten per endavant amb la pluja de prejudicis. Molts crítics llegeixen aquestes novel·les amb la daga a la mà disposats a clavar-la en qualsevol moment.

En segon lloc perquè potser la majoria de lectors s'emportaran aquesta novel·la a casa esperant una obra de misteri, de secrets familiars terribles i d'agònics fantasmes del passat. Però no és exactament així. El secret dels Hoffman és una novel·la coral, on els quatre personatges principals van descobrint lentament les seves debilitats. Cadascú guarda un secret dins de si mateix que necessita ser alliberat. Però per dur a terme aquest exercici, necessiten l'ajuda dels altres; difícil tasca per a una família que està disposada a donar ajuda però no a demanar-la.

Afortunadament, la novel·la enganxa al lector per caràcter propi (fugint de premis, distincions i prejudicis). No és difícil que el lector a meitat de la novel·la s'oblidi del títol (potser poc afortunat, però molt propi d'un certamen literari) i es deixi portar per la netedat de la prosa que assenyalava Armas Marcelo el dia de la concesió del premi. Alejandro Palomas escriu els diàlegs com ningú i té una formidable capacitat de fer les puntualitzacions descriptives precises. És a dir, es deixa d'ornaments, de filigranes retòriques i passa a l'acció directament.

El que importa són els protagonistes, els seus sentiments, així que què millor que deixar-los parlar a ells. D'aquesta manera, l'autor cedeix el discurs complet als seus personatges creant una novel·la coral, on tots ells conformen l'essència del llibre, l'essència dels Hoffman.

El secret dels Hoffman és una novel·la de puresa narrativa, de personatges ben perfilats i de sentiments continguts a punt de desbordar-se. Sempre és reconfortant que un premi com el Torrevieja aposti per una novel·la d'aquest tipus sense que l'autor sigui un dels noms típics de ls cercles literaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada