dijous, 2 de juliol de 2009

'El caníbal', Isabel-Clara Simó

El caníbal
Isabel-Clara Simó
Editorial Columna
1ª edició: febrer del 2007
Gènere: Novel·la
ISBN: 8466407855
135 pàgines


Blai és un noi que sembla no tenir inquietuds i que suposa una gran preocupació per als seus pares, que intenten que el seu fill trobi quin és el seu lloc a la societat. Després de diverses feines frustrades, ho aconsegueix en el moment en que entra d’ajudant de cuina en un petit restaurant d’uns coneguts del seu pare. D’ençà d’aquest moment, la passió per la cuina canviarà el caràcter d’en Blai. I és que aquest jove comença a formar-se com un gran xef fins arribar a les últimes conseqüències. El seu interès -obsessiu- per l’alta cuina s’uneix amb el gran amor de la seva vida, Rosario (una colombiana a la que acull a casa seva i amb la que es casa). Però un dia que torna de la feina, la troba morta. Llavors comença a valorar si la millor manera de continuar tenint el seu amor és menjar-se el seu cadàver.

Que ningú s’espanti al llegir l’argument ni pensi que ja he desvelat tota la trama de la novel·la. Des del principi sabem el que succeirà al final, d’alguna manera és una obra circular, es comença comentant, grosso modo, el fet important de la trama i s’acaba en el mateix punt. Això és important perquè implica que l’autora no s’ha centrat en crear un misteri sobre un delicte de canibalisme o assassinat. El que realment importa és com tracta el tema, trencant del tot les regles típiques de les trames novel·lesques.Sabem com comença i com acaba, però desconeixem què passa entremig. És just on l’autora demostra la seva qualitat narrativa i on fa que el lector s’ho passi realment bé amb cada pàgina, amb uns personatges ben definits (el Blai d’aquesta novel·la ens recorda el Nor d’Adéu-suau, per les seves poques aspiracions que demostra al principio de la novel·la) i amb un argument ben quadrat.

Es desprèn de l’argument que la forma més suprema de l'amor, més enllà dels límits, és tenir el més dins possible el ser amat. Quantes vegades haurem dit allò de “amor, és que et menjaria...”. No és, per tant, massa estrany aquest excés de passió.

L’autora ha sabut exprimir una idea que ha donat un excel·lent suc: El caníbal. Una novel·la que, una vegada més, demostra que Isabel-Clara Simó és una autora compromesa amb un estil que intenta fugir de convencionalismes i tòpics que acaben desgastant la creació literària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada