dimarts, 7 de juliol de 2009

'Anjub. Confessions d'un bandoler', Andreu Carranza

Anjub. Confessions d'un bandoler
Andreu Carranza
Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
1ª edició, 2000
Gènere: Novel·la històrica
267 pàgines
ISBN: 84-297-4776-1

Anjub és un jove que decideix cobrar-se un compte pendent amb l'home que anys enrere va difamar a la seva mare. En fer-se adolescent, decideix que la millor manera de fer-ho és matant-lo. Després de dur a terme l'ajust de comptes, li ho explicarà al capellà del poble i aquest li recomana que fugi i no torni. Anjub li fa cas i en aquell moment comença el seu periple.

Anjub divaga pel bosc alimentant-se del que pot i coneix gent, alguns dels quals li comporten seriosos problemes i amb d'altres es fa amic. Anjub passa a ser una llegenda al poble, el famós bandoler "Robaburros", renom que el va posar un camperol després que Anjub alliberés el seu burro, evitant que aquest rebés maltractaments del seu amo.

En ple segle XIX, quan la lluita entre absolutistes i liberals era més acarnissada, Anjub passa a ser l'home més buscat de la vila i ningú no vol descansar fins a trobar-lo i donar-li mort, sobretot els seus enemics més directes.

Aquesta novel·la -guanyadora del Premi Sant Joan 2000- enganxa de principi a final. Els personatges estan perfectament perfilats i el lector no triga a agafar certa complicitat amb el protagonista. La història ens recorda immediatament a algunes aventures del Quixot i Sancho i també a la cançó de Lluis Llach El bandoler. La novel·la, no obstant això, funciona per si mateixa i el lector es diverteix llegint-la.

Si hagués d'assenyalar una cosa millorable a la novel·la, diria que el pas del temps confon una mica: quan sembla que en la història han passat uns dies, en realitat han passat anys. A més l'espai geogràfic també resulta una mica confús: els personatges es passen anys caminant pel bosc, però sembla que mai no s'allunyen del poble. En qualsevol cas, són detalls només petits que no desmereixen aquesta formidable novel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada