dimecres, 8 de juliol de 2009

'Adéu-suau', Isabel-Clara Simó

Adéu-suau
Isabel-Clara Simó
Edicions 62
Colecció El balancí
1ª edició, 2006

Gènere: Novel·la
ISBN: 84-297-5757-0
203 Páginas


Nor acaba de sortir de l'hospital, d'una operació. Ningú no ha anat a fer-li companyia. Arriba a la seva vida rutinària i plena de solitud una vegada més després de sortir del centre mèdic on ha estat ingressat durant un temps. Tots els seus fantasmes del passat, la seva relació amb Sol, la seva parella, amb la seva família, amb els empleats de la seva fleca... Tot el colpeja en la seva existència buida i trista. Es fa repàs al seu passat, al seu present i al seu imminent futur. Quina vida ofereix a una persona quan tot el que li envolta sembla ser tan inestable com la seva vida mateixa? Potser la incertesa porti a un únic desig: ser invisible i desaparèixer durant un temps; és el que fa, retirar-se i llançar aquests crits de silenci que tots necessitem alguna vegada.

Aquesta és una d'aquestes novel·les en les que sembla que no passa gens. Més ben dit, passa el que pot passar-li a qualsevol. No és una trama complexa, és senzillament el reflex de la realitat d'una persona. Podríem començar a llegir el llibre pel capítol dos, tres, sis... i al final, seguir pel primer. La novel·la podria podria seguir amb cent pàgines més o acabar-se cinquanta abans. Tot perquè la vida pot prendre's per retalls, es pot començar a veure des d'un punt o un altre, tornar sobre un aspecte, mirar al passat, observar el present...

Veig en aquesta novel·la un cert experimentalisme: el fil argumental en si mateix no és el que estem acostumats, la qual cosa pot portar a l'avorriment als lectors àvids d'emocions fortes (no ha estat el meu cas); l'estil narratiu també és diferent, ja que utilitza diverses veus, hi ha un ús del diàleg molt personal... És una novel·la que hem de llegir amb la curiositat de veure que una altra forma de narrar és possible. Crec que Isabel-Clara Simó ha tingut bones intencions amb aquesta novel·la, encara que no és fàcil escriure aquest tipus d'obra i deixar satisfets tots els lectors. Que cadascú jutgi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada